همانگونه که از محتوای توافق ایران و ۱+۵ و متعاقب آن قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پیداست منطق توافق براساس مصالحه و انعطاف متقابل نسبت به خطوط قرمز ترسیمی هر یک از طرفین سامان یافته است. مشاهده متن توافق نشان می دهد که هر دو طرف می توانند ادعا کنند که هم خطوط قرمز خود را رعایت کرده و هم خطوط قرمز طرف دیگر را بطور کامل نپذیرفتند.
گزارش جديد مياندورهاي آژانس بينالمللي (IEA) انرژي از وضعيت عرضه، تقاضا و تجارت بينالمللي گازطبيعي تا سال ٢٠١٩, بازتاب دهنده تحولاتي است كه ميتواند به صورت مستقيم و غيرمستقيم بر امنيت انرژي ايران (تقاضا، مصرف و سهم از بازار بينالمللي گاز) تاثير بگذارد. تحليل دقيق اين تحولات براي نهادهاي تصميمگير در تدوين راهبردها(Strategy) و سياستها و خطمشيهاي (Policy) انرژي ايران ضروري است. در اين گزارش به اختصار تلاش ميشود تا با تعمق در برآوردهاي اين نهاد بينالمللي، به تحليل راهبردي تحولات بينالمللي حوزه گاز از منظر امنيت انرژي ايران پرداخته شود.
با توجه به جايگاه استراتژيك انرژي و اهميت عرضه ايمن و كافي آن در تعيين جايگاه كشورها در سلسله مراتب قدرت جهاني، موضوع امنيت عرضه انرژي براي اتحاديه اروپا به دليل وابستگي شديد اين اتحاديه به واردات انرژي(عمدتاَ نفت و گاز طبيعي) داراي اهميت استراتژيك مي باشد. موضوعي كه منجر به تشديد نگرانيهاي امنيتي اتحاديه اروپا شده است، بياعتمادي به روسيه (با توجه به بحران اكراين) به عنوان اصليترين عرضهكننده انرژي اين اتحاديه در استفاده از انرژي به عنوان يك ابزار سياسي است. مواردي نظير بحران گازي زمستان ٢٠٠٨(قطع گاز اكراين) سبب شد كه اتحاديه اروپا سعي كند در راهبردهاي كلان انرژي خود به متنوعسازي مسيرها و منابع عرضه انرژي خود در كاهش وابستگي به عرضه انرژي روسيه بپردازد. به رغم اين نگراني، روسيه در سالهاي ٢٠٠٩ و ٢٠١١ با افتتاح فازهاي ١ و ٢ خط لوله جريان شمالي به افزايش حضور گازي خود در اروپا پرداخته و سهم خود را از ٢٦درصد به ٣٤درصد افزايش داده است. علاوه بر اين سعي نموده كه سهم خود را با طرح خط لوله جريان جنوبي-در رقابت با ناباكو- افزايش دهد. اما به نظر مي رسد كه تشديد بحران اكراين٢٠١٤ و تلاش براي جداسازي و الحاق شبهجزيره كريمه و شرق اكراين به خاك خود، شاهد دوره اي از تنش در روابط روسيه و اتحاديه اروپا باشيم كه اثرات مهمي بر بازار گازي منطقه اي و جهاني خواهد گذاشت. اين نوشته به دنبال تحليل اثرات بحران اكراين از منظر تاثير بر بازار گاز منطقه اي و جهاني است.
بعد از مدتها جدال در مورد نحوه تأثيرگذاري كنگره آمريكا (كه در كنترل جمهوريخواهان است), بر مفاد توافق احتمالي هستهاي با ايران و چگونگي تعهدات ايران در اعتمادسازي و تعهدات ايالات متحده در لغو تحريمها، سرانجام با ميانجيگري اعضاء دموكرات سنا تغييراتي در پيشنويس قانون بازبيني توافق هستهاي ايران اعمال شد و پيشنويسي مورد توافق كاخسفيد و جمهوريخواهان قرار گرفت و با اجماع دو حزب در كميته روابط خارجي به تصويب رسيد. بر اساس اين توافق چنانچه اين قانون در مرحله تصويب نهايي در سنا تغييري نكند با وتوي رئيس جمهور روبرو نخواهد شد.
هدف اين گزارش، ارائه رهنمودهايي به وزارت نفت براي استفاده از فرصت بهبود روابط خارجي ايران و كويت (با توجه به سفر امير اين كشور به ايران) براي برنامهريزي به منظور جلب سرمايهگذاري كويت در صنعت گاز ايران براي تامين تقاضاي گازي اين كشور از طريق خطلوله ميباشد. چنين تفاهمي ميتواند از يكسو كويت را از سرمايهگذاري در احداث تأسيسات الانجي و گازيسازي مجدد براي واردات گاز بينياز كند و از سوي ديگر منجر به تامين سرمايه لازم ايران براي توسعه منابع گازي خود گردد.
پيشروي گروه داعش در شب 9 ژوئن 2014 به سوي شهر سنينشين موصل و اشغال آن با حدود 1300 نفر و تسلط كامل بر استان نينوا در شرايط فرار ارتش عراق و متعاقب آن پيشروي به سوي استانهاي ديالي و صلاحالدين، منجر به ايجاد نگرانيهاي امنيتي در سطح خاورميانه- و به تعبير ديويد كامرون در كل جهان- شده است. تلاش اين گروه براي تسلط بر شهرهاي بعقوبه، تلعفر، تكريت، كركوك، جلولا و سعيديه منجر به طرح اين سوال شده است كه « قدرتگيري داعش چه تاثيري بر امنيت انرژي در ابعاد داخلي عراق، منطقهاي و جهاني خواهد داشت؟» اما پيشاز بررسي اين سوال بايد به اشارهاي كوتاه به ماهيت سياسي اين گروه و اهداف راهبردي حامي اصلي آن- عربستان سعودي- از طريق اين گروه پرداخته شود.
معاون نخست وزير عراق در امور انرژي روز يكشنبه اعلام كرد: عراق تا سال 2030 حدود 500 ميليارد دلار در بخش انرژي ئ صنايع نرتبط به كمك بخش خصوصي سرمايه گذتري مي كند. حسين شهرستاني گفت كه روند توسعه مذمور سبب ايجاد 250 هزار فرصت شغلي براي كشور جنگ زده عراق خواهد شد كه تلاش مي كند اقتصاد خود را بعد از سالهاي تحريم اقتصادي و جنگ بازسازي نميدو